Міжнародний фестиваль джазової музики Jazz Bez

Львів – Тернопіль – Перемишль – Санок

24 ноября 2006, 12:13

dzyga.com.uaПочинаючи з 2000 року, з ініціативи Мистецького Об’єднання "Дзига" та Польського Інституту в м. Києві розпочав своє існування міжнародний фестиваль Jazz Bez. Фестиваль традиційно проводиться паралельно (в тих самих днях) на українській та на польській території у першій половині грудня.

В 2002 році до Фестивалю приєднались консульські інституції Чехії та Австрії. Протягом п’яти років фестиваль розвинув та розширив не тільки культурно-мистецькі кордони, але й географічні. Понад 50 учасників фестивалю, які представляють найкращі світові зразки джазу в різних стилях та напрямках, дозволили фестивалю зайняти помітне місце в Європейському календарі фестивального руху. Особливо важливим фестиваль є для української сторони. Саме завдяки йому вдалось відновити традицію джазового середовища у Львові та частково у Києві. Якщо у 2000 році у Львові існували дві джазові формації високо фахового рівня, то станом на 2006 рік в середовищі фестивалю вже успішно існує 12 джазових проектів (груп), які здебільшого складаються з молодих, але вже визнаних і за кордоном музикантів.

Минулорічний фестиваль, окрім традиційних міст проведення  Львів та Перемишль, долучив ще й Санок, цього року до фестивалю долучився й Тернопіль.

Mencel Trio в супроводі оркестру "Леополіс" (Польща–Україна). Йоахім Менцель  піаніст і композитор з Кракова. Свої авторські твори він виконує у різних ансамблях: квартет, квінтет і навіть бігбенд, але улюбленим його форматом є традиційне фортепіанне тріо (фортепіано, контрабас та ударні). Саме так працювали легендарні піаністи: Біл Еванс, Кейт Джарретт, Чік Корія, творчість яких вплинула на формування особистості мистця. Разом з тим Менцель знайшов свою власну музичну мову. Його музика – поезія у звуках.
Йоахім Менцель вже виступав на львівській сцені в рамках Jazz Bez 2004 році, а також у філармонічній програмі Метро Jazz, де, відмовившись від традиційного стенвею, грав на родесі.
На відміну від тих концертів, цього року Jazz Bez презентує новий проект Йоахіма Менцеля – синтез джазової та камерної музики. На фестивалі він виступатиме разом з Анджеєм Швейсом (контрабас), Лукашем Жита (ударні), в супроводі львівського камерного оркестру "Леополіс". Це буде прем’єра його авторської програми.

Оркестр "Леополіс" був заснований в 1996 році його художнім керівником Ярославом Мигалем. Репертуар оркестру охоплює твори від барокових майстрів до сучасності з акцентом на музиці XIX-XXI століть  Чайковського, Дворжака, Стравінського, Шенберґа, Бріттена, Шостаковіча. Особливу увагу оркестр присвячує творам українських композиторів, не тільки давніх (Д. Бортнянський, М. Березовський) , але й сучасних (В. Сільвестров, Є. Станкович, Ю. Ланюк). За своє десятирічне існування "Леополіс" здійснив численні гастролі, виступаючи в найпрестижніших концертних залах не тільки в Україні, але і в Польщі, Франції, Бельгії, Голандії, Німеччині, Австрії.

EASTCOM (Польща)
Склад групи:
Себастян Бернатович – клавішні,
Ришард Кравчик – саксофон,
Стів Логан – бас-гітара,
Філіп Мозул – ударні,
Ян Пільх – перкусія.
Група створена в 2004 році Себастян Бернатовичем і Ришардом Кравчиком в м. Кракові. Музиканти виконують електричний джаз з елементами world music. Лідери групи співпрацюють з Томком Домініком – ударні, Яном Пільхом – ударні.
Репертуар формації базується на власних композиціях Бернатовича і Кравчика. В 2006 році група видала перший альбом: Teenlover, співпрацюючи з Адамом Ковалевським, Стівом Логаном , Стевлоком Гуяном, Мареком Стришовським.

Tymon Tymanski Quintet (Польща)
Джазовий ансамбль утворився в грудні 2003 року. Виконує власні джазові композиції, поєднуючи альтернативний рок з етнічною музикою. Лідером групи є Тимон Тиманський, який є композитором, мультиінструменталістом, поетом.
Перший альбом вийшов під назвою Jitte (назва походить від форми карате шотокан і означає "Крик дитини") 2004 року, записаний в Гданському Biodro Studio.
В даний час гурт працює над новим матеріалом під робочою назвою Immathematics, який буде виданий в червні.
Склад групи:
Антоні Зіут Гралак (Antoni Ziut Gralak)  труба.
Арек Корецький (Arek Korecki) – альт-саксофон.
Тимон Тиманський (Tymon Tymanski) – гітара.
Войтек Мазолевський (Wojtek Mazolewski) – бас-гітара.
Куба Старушкевич (Kuba Staruszkiewicz) – ударні

Improvising Creative Trio (УкраїнаНімеччина) – міжнародний проект, що складається з двох українських музикантів Юрія Яремчука, Марка Токара і німецького Клауса Кугеля (Klaus Kugel). Свої твори виконують у стилі contemporari  синтез імпровізаційної та академічної музики.
Проект створено весною 2006 року в Кракові, де Klauss Kugel виступав в складі квартета Стіва Свелла (USA).
Клауса Кугеля можна віднести до топу авангардної не тільки німецької, але й світової сцени. Він співпраацює з найвідомішими музикантами світу: Ганеліним, Штокгаузеним, Стівом Свеллем, Сабірем Матіним, Вірпакаюскасем. Юрій Яремчук є найкреативнішим музикантом в Україні в цьому стилі: композитор, мультиінструменталіст, ідеолог, пропагандист музики contemporari. Марк Токар виступає на багатьох Jazz фестивалях України, Росії, Польщі, а також бере участь у міжнародних проектах з авторськими програмами.
Sing Sing Penelope (Польща)  утворилась в Бидгощі в 2000 році. На початку група мала назву Jaskinia, творила музику, інспіровану творчістю Soft Machine чи Milesa Davisa періоду 70-х років. Свій перший альбом записали в студії Butelka в Торуні 2004 року. Sing Sing Penelope грають у формаціях джазу, авангарду, построку. Всі учасники квінтету брали участь у важливих музичних фестивалях: Jazz Jamboree, Warsaw Summer Jazz Days (Варшава), Gdynia Summer Jazz Days, Nokia Jazz Fair, Big Jazz Ear (Будапешт), Construction in Process  Польща, 2000, Rok Polski (Австрія, Франція), Tydzien Jazzu (Берлін, 1999), Guitar City i багато інших.

Склад групи:
Рафал Корчицькі (Rafal Gorzycki)  ударні
Томаш Глазік (Tomasz Glazik) – тенор саксофон
Даніель Мацкєвіч (Daniel Mackiewicz) – піаніно (Rodes piano)
Патрік Венцлявек (Patryk Weclawek) – безладовий бас, контрабас
Войцєх яхна (Wojciech Jachna) - труба
„Froehly-Paschkov Duo” (Німеччина - Україна) Учасники групи: Жан-П’єр Фрьолі та пїаніст Петро Пашков бажають за допомогою свого проекту „Tribute to Attila Zoller“ віддати належне пам’яті цього великого угорського музиканта творчисть, якого мїстить в собї європейський фольк та фрїджаз.
„PAVEL J. RYBA & M.T.S. ENSEMBLE” (Чехія) – одна з провідних джазових груп в Чеській Республіці. Альбоми: „Morally Topless” (був створений разом з легендарним гітаристом Майком Стерном (США) 2004 року), „Jazz at Castle”(2005 рік). „Pavel J.Ryba & M.T.S” виступають на різних фестивалях і концертах: „Джазовий магазин”, „Sound of Timeless”, „Оdessa Jazz Carnaval”, “Kiev European Music festival” і багато інших.

Проекти:
2004 „Morally topless”, 2001 „To Be Alive”, 2001 „Smaller Wounds”, 1999 „Yes, Yes, No, No”,1991 „Mind the Step”
Склад групи:
Павло Якуб Риба (Pavel Jakub Ryba) – бас
Петро Венкрбек (Petr Venkrbec) - альт саксофон
Юрій Кольман (Jiri Kolman) –ударні

Марк Токар – арт директор фестивалю Jazz Bez, організатор та ідейний надхненник проекту „Leo’m’Art” (Україна - Польща), арт продюсер серії джазових концертів у філармонії Метро Jazz. Як музикант навчався в Катовіцькій джазовій Академії ім. Шимановського в рамках стипендії від міністра культури Республіки Польща “Gaude Polonia”. Автор багатьох творчих проектів

„Шоколад”(Україна)
Група створилася у червні 2004 року. Кожен з учасників групи – яскрава особистість, має власний погляд на музику.Саме тому на репетиціях намагаються знайти точки перетину між різними світобаченнями: це джазові стандарти, джаз-фольк, джаз-фанк та аcid - jazz. Група брала участь у кількох міжнародних фестивалях, зокрема, „Jazz bez”(2004, 2005), „Флюгери Львова”(2005, 2006), „Метро Jazz” (2005), а також майстер курсах, які проводилися в Україні та Польщі.
Під – час навчання у Польщі в International Summer Jazz Academy, учасники групи взяли участь у записі диску на Radio Krakow. Протягом цього проекту їм довелося вчитися та співпрацювати з такими відомими музикантами як – Кьортіс Джонсон альт – саксофон ( США), Лора Шафран – вокалістка (Польща), Ніколас Шльотер_- фортепіано (США), Йоахім Менцель—фортепіано(Польща) Харрі Танчик-- ударні ( Австрія), Карім Мартусєвіч -- бас ( Польща) та багато інших.
В червні цього року група взяла участь на презентації книги Тані Малярчук „Книга страхів”, де запропонувала слухачеві новий матеріал базований на українському фольклорі.

До основного складу групи входять:
Дана Винницька – вокал
Володимир Урбан – альт-саксофон
Настя Литвинюк – фортепіано
Сергій Бридун – бас-гітара
Ігор Гнидин – барабани
Тетяна Буняк— конги

Група "55" (Росія) одна з найбільш самобутніх груп молодіжної джазової сцени Росії, була створена в 2000 році молодими музикантами. Крім стандартної ритм-секції (фортепіано, бас і ударні), в групі задіяно дві флейти, виконавці, яких вільно користуються всіма можливими прийомами аранжування двох однакових голосів: це і звучання в унісон, і використання індивідуального звучання кожного з інструментів, і двох голосних партій різного ступеню важкості. Вони створюють сучасну імпровізаційну музику, яка пов’язана і з джаз-роком, і groove-стилістикою Medeski, Martin & Wood, і клубними напрямками, і навіть арт-роком.
Музыканти групи - не лише виконавці , але й організатори. Завдяки продюсерській діяльності Марка Гайдара в Вороніжі пройшов восени 2004 року фестиваль альтернативного джазу "Jazz Do It", який зумів показати молодій аудиторії незвичайний, сучасний напрямок імпровізаційної музики.

Брали участь на фестивалях:
Фестиваль до вісімдесятиріччя порталу "Джаз.Ру" (Москва і Санкт-Петербург, 2005), "ВДОХ" (Москва, 2005), "Jamba Music" (Рязань, 2005), "Jazz Do It" (Воронєж, 2004), „Джаз-фестиваль ім. Парінова” (Воронеж, 2003).

Склад групи:
Ярослав Борисов - синтезатори, фортепіано, голос
Марк Гайдар - бас-гітара
Олена Новікова - кларнет, флейта, голос
Олексій Дуда - флейта
Олександр Битюцкіх - барабани


Група “Pavlo Tabakov Group” (Україна) утворена в 2006 року у Львові. До її складу входять барабанщик Андрій Бридун, бас-гітарист Сергій Бридун,клавішник Кухарський Віталій, гітарист Возняк Володимир, Павло Табаков – вокал. Група супроводжує Павла Табакова у концертах по всій території України. В репертуарі групи музика різних стилів і жанрів від джазових стандаотів до авторських композицій учасників колективу. Також музиканти співпрацюють з джазовою вокалісткою Брією Блесінг.

"Dzyga Imagine & Lady M" (Україна) "Народились" у жовтні 2004 року у м.Львові з ініціативи МО "Дзига" та керівника ансамблю Валерія Половини із назвою "Trottola Imagime Quintet"

у складі: Валерій Половина – фортеп`яно, клавішні, лідер.
Любомир Радомський – альт-саксофон, сопілка
Ярема Павлів – скрипка
Денис Тихонов – бас
Едвард Макось – барабани


Учасники фесивалів:
"Jazz Bez..."(Львів-Санок-Перемишль - 2004-2005р.р.);
"Флюгери Львова"(Львів - 2005р.);
травень 2006р.-змінюють назву на "Dzyga Imagine".
серпень 2006р.-запрошують до співпраці Мирославу Солук - вокал .
Музика:
Джазові стандарти,свої композиції
Стилі: Swing, Blues, Funk, Latin, Jazz-Rock, Jazz-Folk


“Bria Blessing quartet” (Україна)
Брія Блессінг – вокал
Настя Литвинюк – фортепіано
Сергій Бридун – бас
Андрій Бридун – ударні
В теперішньому складі група існує досить короткий час. Приблизно рік тому розпочалась співпраця в дуеті (вокал, фортепіано), пізніше приєднався бас і нещодавно ударні. Всі учасники групи беруть участь в інших проектах (Шоколад, Colored Shadows, Квартет Канафорського), де втілюють різні бачення джазової музики. В даному квартеті музиканти працюють над джазовими стандартами в сучасному їх перевтіленні. Крім того, створюють власні твори, що представляють собою мікс американського та українського музичного мислення.

“Tender Blues” (Львів)
Вперше група виступила на Джазовому фестивалі „Кришталевий Лев”1988 році. Учасники групи співпрацюють з різними відомими музикантами. Беруть участь на джазових фестивалях в Україні , Польщі, Німеччині, зокрема виступ на „Jazz Вez” 2001 році.

Основний склад групи:
Шацький Анатолій – ударні,
Юрій Павлов – бас,
Аркадій Орєхов – клавішні,
Андрій Бадюк – гітара,
Лариса Руденко – вокал.

"Silvery Tone" (Україна) - грають з квітня 2006 року (Київ). В теперішньому репертуарі джаз стандарти. В планах групи: творчий ріст, гра як уже яскравих „стандартів” джазу так і власну музику, написану і аранжовану учасниками команди. Цим складом, виступали в 2006 р. на джаз фестивалі пам’яті Симоненка. Також музиканты в складі різних команд і оркестрів приймали участь в таких фестивалях:
Марія Янкіна (вокал)- "Памяти Симоненка" в складі "Unior Band" 2002, 2003, 2004, 2006 роках; "Фестиваль пам’яти Дергунова" 2006 р. Фестиваль "Атлант М" 2003, 2004 рр.
Сергій Черненко (саксофон)- в складі "Unior Band" брав участь в фестивалях "Єдність" 2002, 2004 рр., "Фестиваль пам’яті Дергунова" 2004, 2005, 2006 рр. В складі диксиленда "Сувенір" - фестиваль ім. Утесова в Одесі 2004 р, "Джаз - карнавал" в Одесі.
Сергей Соловий (труба)- в складі "Unior Band", участь в фестивалях "Єдність" 2004, "Фестиваль пам’яті Дергунова" 2006 р. Павло Ардашев (тромбон) - "Коктебель - 2004", "Єдність" 2000 р, 2004 р "Горизонти джазу", "Солкрасти" 2004, 2005 рр.
Ірина Миронова (бас-гітара) - "Єдність 2006", "Вечори пам’яті Молоткова" Олег Мамушев (ударні) - "Осінній джаз марафон" 2000 р., "Пап джаз фест" (Ужгород) 2006 р.
Віталій Томасевич (клавіші) - "Симоненко" 2006 р.

 

Програма фестивалю

 

По материалам: dzyga.com.ua

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999

Loading...

информация