12 самураїв японського SKA

Японська музична культура завдяки своїй масовості славиться тим, що породила неймовірну кількість нових музичних стилів, котрі впевнено захоплюють світову сцену. Однак жителям цієї острівної країни

4 октября 2005, 15:39
Японська музична культура завдяки своїй масовості славиться тим, що породила неймовірну кількість нових музичних стилів, котрі впевнено захоплюють світову сцену. Однак жителям цієї острівної країни притаманний і потяг до класики. Адже традиції тут шанують, напевне, найстаранніше у світі. Можливо, саме тому в Японії буйним цвітов розквітає СКА-культура, про найяскравішого представника якої у нас сьогодні й піде мова.
 
Tokyo Ska Paradise Orchestra — натовп скажених японців, котрі грають СКА так, як того ніхто до них не робив. Шалений драйв, динаміка та істинна відданість традиціям. Це все вони. Ті хлопці, котрі зуміли підкорити не тільки Японію, але й увесь світ.
 
А починалось все наприкінці вісімдесятих з єдиною метою — грати на вечірках музику та заробляти цим хоча б якісь гроші. “Оркестр” — то була не просто назва, а чітке означення. В гурті товкли підборами сцену аж 12 самураїв від музики.
 
Грали вони майже щодня. Їх запрошували на приватні вечірки, весілля та навіть похорони. Професійний рівень ріс просто з неймовірною швидкістю. Але великий шоу-бізнес залишався ще далеко, а Токійські “Оркестранти” особливо до нього й не прагнули — безтурботне життя “ресторанних лабухів” їх влаштовувало на всі сто.
 
Але на одній із вечірок їх почув власник невеликої звукозаписуючої студії та запропонував зробити запис. Так і з’явився у 1989 році перший сингл Tokyo Ska Paradise Orchestra з однойменною назвою. А вже через півроку, на початку 1990-го, на лейблі Sony Music вийшов дебютний альбом оркестру під назвою Sukapara Tojo. В принципі, цей альбом складався з Ska-каверів на японські та закордонні хіти. Найбільше захоплення в публіки викликали обробки легендарних “Sesame Street”, “The Look of Love”, “Summertime” і пісні Duke Ellington’а “Caravan”, котра на альбомі була перейменована в “Skaravan”.
 
До гурту прийшла справжня популярність. На їхні концерти почали збиратись сотні людей, а фанатки стадами ганялись за імпозантними музикантами. На той час Tokyo Ska Paradise Orchestra були явищем просто унікальним, адже їхні виступи були не просто музичними концертами, а справжніми шоу, де перепліталась музика та хореографія, а те, що творилось на сцені, викликало в аудиторії щире захоплення. Визнанням заслуг молодого гурту став їхній сольник в одному з найпрестижніших концертних залів Токіо — Budokan Theatre. В результаті постала така ситуція, що їх записуючий лейбл вже не міг випускати стільки дисків, скільки потребувала мільйонна армія фанатів.
 
Гурт вперше проїхався туром по Штатах та Європі й тут їх спіткало нещастя. Протягом одного року загинуло троє членів гурту, і що саме головне, фронтмен “Cleanhead” Gimura. А вже через рік, на початку 1993-го, батько гурту та його засновник Asa-Chang вирішив покинути друзів та присвятити увесь свій вільний час сім’ї. Tokyo Ska Paradise Orchestra опинились на межі розвалу. Майже рік не було жодних виступів, а фанати гурту тривожно очікували хоча б якихось новин. І таки дочекались — “Оркестр” в оновленому складі знову почав виступи, однак в закордонні тури їздити перестали. Мотивували це вони тим, що поки вони не готові для цього й повинні остаточно увійти в форму на рідних землях. Чим вони й успішно займались аж до 1998 року. Але за цей час вони встигли випустити близько 20 синглів та кілька альбомів.
 
Взагалі Tokyo Ska Paradise Orchestra славляться своєю неймовірною творчою плодовитістю. За рік вони можуть випустити навіть чотири альбоми, до того ж композиції в тих альбомах повторюватись не будуть. Ось такі вони, ті японці, якщо візьмуться за якусь справу — то вже роблять її настільки старанно, що куди там решті світу.
 
На даний момент славетні японські сканкери більшу частину свого часу проводять у подорожах по цілому світу. А до рідного Токіо навідуються тільки для того, щоб записати нову платівку (остання вийшла два місяці тому й отримала назву “Answer”) й вряди-годи виступити для старих шанувальників. Команда, котра раніше була скарбом японської музики, стала скарбом музики світової. За що їм честь та хвала.
 
Андрій "Strick" Валевський

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!

Читай также

30 июля 2007, 10:57
26 июля 2007, 10:10

Комментарии

символов 999

Loading...

информация