Юрій Покальчук. Бесіди з надзвичайним письменником, першокласним перекладачем і цікавезним чоловіком. Глава VІ.

6. Юрій Покальчук володіє більше, ніж десятьма  мовами. Розмови із поліглотом Ви багато їздили по світу. І Ви знаєте більше десяти мов. Вивчали мови, коли приїжджали до якоїсь країні, у “мовному

11 октября 2005, 18:33
6. Юрій Покальчук володіє більше, ніж десятьма  мовами. Розмови із поліглотом
Ви багато їздили по світу. І Ви знаєте більше десяти мов. Вивчали мови, коли приїжджали до якоїсь країні, у “мовному середовищі”?
— Досить часто було таке. Індонезійську я вивчив в Індонезії, коли приїхав туди як перекладач з англійської мови, хоча закінчував індійську філологію. На місці вже вивчив за півроку, говорив уже вільно. Іспанську вивчив з кубинцями в гуртожитку, потім уже вдосконалював. Французьку вивчав факультативно. Коли вперше потрапив до Франції, то здавався собі повним бовдуром — нічого не розумів, говорити таки говорив, але розуміти — це вже ні. Польську мову знав із дитинства — нащо її було спеціально вивчати? Адже я виріс на Західній Україні. Італійську? У мене дівчина була італійка. Так, по ходу і вивчалася мова.
А найважче які було вчити?
— Санскрит. Її я вчив ще в інституті в тодішньому Ленінграді. Те, що я вчився саме там, то це було випадком долі. Зараз уже ми маємо інформацію мало не про весь світ, а тоді... Індія здавалася казковою країною. І я хотів пізнати і цю країну, і її культуру, і мову. Мені було досить важко, але вивчив. Я швидко мови засвоюю, швидко починаю говорити.
Які зі своїх перекладів Ви назвали б найкращими?
— Важко сказати. Можна назвати переклади Кортасара. Я досить довго з ним листувався. Хотів із ним особисто поспілкуватися, але, на жаль, не зустрівся, хоча і повинен був, — він помер передчасно. Може ще переклади поезій Рембо і Елюара. Вважають, я дуже добре перекладаю верлібр. Тому що треба точно відчувати цей ритм. Адже білий вірш і верлібр — це різні речі. І верлібр — це не проза у рядочках. Він співзвучний із музикою.

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999

Loading...

информация